Η Αμάλθεια είναι σύμφωνα με το μύθο η Τροφός του Δία τα χρόνια που αυτός μεγάλωνε κρυμμένος σε ένα σπήλαιο στην Κρήτη στο "ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ" στον Ψηλορείτη όπου τον είχε πάει εκεί η μητέρα του Ρέα για να προστατευτεί από τον πατέρα του Κρόνο ο οποίος είχε την κακή συνήθεια να τρώει τα παιδιά του φοβούμενος μήπως χάσει την εξουσία του.

Η κατσίκα Αμάλθεια έδινε το γάλα της στον μικρό Δία. Μαζί με την Μέλισσα και τους Μυθικούς Κουρήτες βοήθησαν στην περιπετειώδη γέννηση και ανατροφή του Δία ώστε αυτός μεγαλώνοντας να διεκδικήσει και να αποκτήσει την εξουσία του ως κυρίαρχος του Σύμπαντος.

Ο Μύθος επίσης αναφέρει πως μια μέρα καθώς η Αμάλθεια έπαιζε με το μικρό Δία αυτός κατά λάθος της έσπασε το κέρατο. Για να μην στεναχωριέται η Αμάλθεια και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Δίας έκανε το σπασμένο κέρατο να είναι πάντα γεμάτο με κάθε λογής καρπούς που δεν εξαντλούνται ποτέ και είχε ότι λαχταρούσε ο κάτοχος του. Αυτό έμεινε γνωστό στην ιστορία σαν το "Κέρατο της Αμάλθειας" ένα αιώνιο σύμβολο αφθονίας. Το "Κέρας της Αμάλθειας" έγινε το έμβλημα των Θεών που παρέχουν τα γήινα αγαθά.

Ο Δίας με την ασπίδα του η οποία κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο με την δορά (δέρμα) της Αμάλθειας έδωσε την μάχη για την απόλυτη εξουσία. Η ασπίδα ήταν απροσπέλαστη από τα βέλη και στην επιφάνεια της υπήρχε το κεφάλι της Μέδουσας η γοργόνας. Όποιος την αντίκριζε γινόταν πέτρα. Η ΑΙΓΙΔΑ" ΑΙΓΑ=ΚΑΤΣΙΚΑ η αλλιώς πανοπλία του Δια (ασπίδα) πρόσφερε προστασία σε όποιον την κρατούσε. Γι αυτό σήμερα λέμε την φράση "ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΠΟΙΟΥ" που σημαίνει "ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ".

Δραστηριότητες